Bryggerijätten Carlsberg rasar mot branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Bolaget uppskattar inte att organisationen igår gick ut med ett pressmeddelande som kritiserade kvaliteten på det Svenska kranvattnet.
Som FoodMonitor berättat om tidigare har flaskvattenbranschen goda tider efter härjningarna av vattenparasiten i Östersund. Branschorganisationen Sveriges Bryggerier rider på vågen och sår tvivel om kranvattnets kvalitet. Nu kontrar branschorganisationen Svenskt Vatten, och siktar in sig på mineralvattnet Ramlösa.
Axfood har slutit avtal med återvinningsföretagen Hans Andersson Recycling, Ragn-Sells och Stena som tillsammans kommer att ta hand om hanteringen av alla typer av avfall i hela landet. – Vi kommer i fortsättningen att se avfallet som en resurs, säger Anders Strålman, vd och koncernchef för Axfood, i ett pressmeddelande.
Försäljningen av flaskvatten utan kolsyra ökade med 183.5 procent i detaljhandeln i januari. Den totala försäljningen landade på 1.2 miljoner liter. Det meddelar branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Vattenparasiten i Östersund fick konsumenterna att tvivla på sitt kranvatten.
I Kina har en ny mjölkskandal uppdagats. Mjölkproducenter misstänks ha använt ett protein som utvunnits ur avfall från lädertillverkning, samt kemikalien melamin, för att få utspädd mjölk att tillsynes innehålla rätt mängd protein vid kontroller.
Omsättningen minskade med 12,3 % under 2010. Detta till stor del gå grund av att tillverkningen av konsumentpackat kött i Sverige upphörde sommaren 2010. Däremot visar Atria Scandinavia ett klart förbättrat resultat.
Carlsberg Sverige satsar på en helt ny produktionslinje på bryggeriet i Falkenberg. Enligt uppgift en investering på 130 miljoner kronor. ”Det finns en stark tro på bryggeriets framtid", säger produktionsdirektör Joakim Dannberg till Hallands Nyheter.
Hälsingestintan meddelar att man nu lanserar ett i Sverige unikt köttkoncept för dagligvarubutikerna. Det handlar om profilering av en specifik köttras, Angus, som tas från särskilt utvalda gårdar med bra djurhållning.
Att parallellt producera livsmedel och energi kan vara ett av de bästa sätten att främja länders livsmedels- och energisäkerhet och samtidigt minska fattigdomen, visar en ny FAO-rapport som publiceras idag.
Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson vill få svenskarna att tänka mer på miljön när de väljer mat i butikshyllan. Genom att bland annat välja bort kött kan utsläppen av växthusgaser minskas.
”Det är positivt för klimatet om man minskar på köttportionerna eller byter ut kött mot ett vegetariskt alternativ någon gång i veckan", säger hon.
Avräkningspriset på griskött fortsätter att falla på importerat fläskkött på grund av dioxinskandalen i Tyskland. Nu försöker butikskedjan Konsum Värmland öka andelen lokalproducerat på de värmländska matborden för att skydda sina leverantörer i länet.