Igår invigdes Salone del Gusto 2010 i Turin. Närmare 200 000 besökare förväntas komma för att fråga, smaka och njuta av alla de produkter som bjuds ut i tre stora mässhallar. Svenskt mathantverk finns på flera ställen. Den svenska bruna bönan, som är ett projekt inom Slow Food Presidia, presenteras som gröda, mat och som chips. Och på lördag lagar en svensk kock en specialkomponerad middag i Turin, meddelar Slow Food i Sverige.
FoodMonitor nyöppnar denna vecka med ny design och en rad nya inslag. Inte minst kan vi stolt presentera Anna Maria Corazza Bildt som ny, fast krönikör. Med jämna mellanrum kommer Anna Maria att berätta om livsmedelsfrågor i Europa (se fast plats i mittspalten till höger). Anna Maria blev personvald till Europaparlamentet 2009, och lanserar sedan dess en appell till matbranschen vid namn ”Basta till matfusket” samt arbetar bland mycket annat för gemensamma och bättre regler för matmärkning.
PepsiCo stoppar miljövänliga chipspåsar - prasslade för mycket
Som FoodMonitor berättat om tidigare så utvecklade och lanserade PepsiCo en miljövänlig och biologiskt nedbrytbar chipspåse under sitt varumärke SunChips. Men kunderna klagade. Påsen ”lät” för mycket.
Ett sextiotal delegater reser i dagarna från Sverige för att delta i Terra Madre i Turin 21-25 oktober. Från Sverige kommer mathantverkare, odlare, ungdomar, kockar, journalister och många andra för att möta kollegor från hela världen under fem intensiva dagar, meddelar Slow Food i Sverige.
Konstnären Sally Davies läste en artikel om en hamburgare från McDonalds som klarat sig i 12 år utan att förmultna. Hon bestämde sig för att ta reda på hur länge ett happy meal klarar sig. Utrustad med en kamera satte hon igång. Sex månader senare hade maten knappt förändrat sig. Se Videon här!
Om regeringen halverar restaurangmomsen lovar hamburgerkedjan Max att anställa ytterligare 250 personer. Det har Max vd och ägare Richard Bergfors skrivit ett brev till finansminister Anders Borg, enligt tidningen Dagens Industri.
Roy Fares från PO Choklad & Konditori i Stockholm tog hem segern i Årets Konditor 2010, Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Efter en rafflande final där de fem finalisterna visade upp sina kreativa och hantverksmässiga talanger inför publik föll juryns val på Roy med motiveringen: ” För ett drömlikt utförande och en noggrannhet i arbetet som fick smakerna att sväva iväg.”
Satsning på lokala livsmedelsproducenter ska ersätta några av de jobb som försvann när Scan skar ner, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg. Varumärket Mat från Skaraborg ska få lokala matproducenter att växa och även ge jobb inom distribution.
Enligt Svensk Handels Handelsbarometer fortsätter återhämtningen i den svenska ekonomin och konsumenternas framtidstro är högre än på länge. Detta skapar en positiv framtidstro också hos handlarna, enligt samma källa.
Sommaren var både het och lång och den svenska kronan svag. Det har påverkat den svenska ölförsäljningen till gränshandeln i Tyskland rejält. Det senaste kvartalet, juni till och med september, ökade försäljningen av svenskt öl med exakt 40 procent, från drygt 12.5 miljoner liter under 2009 till lite drygt 17.5 miljoner liter i år.