Robot tar över i vingården
Många vingårdar har svårt att hitta arbetskraft att göra de monotona jobben. Nu finns det en lösning – vinroboten ”Wall-Ye” för 32 000 dollar. (VIDEO)
Läs mer …
Höglandets Honung anmälda av bitillsyningsman – igen
Nu har det hänt igen. En bitillsyningsman har upptäckt misstänkta remsor i en av honungstillverkaren Höglandet Honungs bikupor. Ärendet har anmälts till Länsstyrelsen i Jönköping.
Läs mer …

Landleys Frestelser: Filodegsinbakad falukorv
med stekt bön- och nässelröra
Madeleine Landley: Falukorv är en av mina favoriter i köket – det blir så krämigt och gott. Som en bonus är det även snabb- och lättlagat. En av utmaningarna med falukorv är för min del att göra något annorlunda. Falukorv är en sån där råvara som gärna lagas om och om igen på samma vis – falukorv i ugn, stroganoff eller vanliga stekta skivor är inte helt ovanliga tappningar. Känner du igen dig?
Läs mer …
Arla blir störst i Storbritannien
Arla får utöka sin ägarkrets till att också omfatta mjölkbönder i Storbritannien genom en fusion med mjölkbolaget Milk Link. Det bestämde i dagarna EU:s konkurrensmyndigheter. Den nya konstellationen blir därmed Storbritanniens största mejeriföretag.
Läs mer …

Arla lanserar tyska ”höghöjdsostar”
Arla lanserar nu nya ostar i serien Castello Alps Selection. Classic, Weissbier och Hirten tillverkas av bergsmjölk från kor som betar på hög höjd i tyska alperna. Området heter Allgäu, är beläget vid gränsen till Schweiz och Österrike och är Tysklands främsta region för premiumost.
Läs mer …
Dålig is på restauranger i Karlstad
Karlstads kommuns miljöförvaltning har undersökt kvaliteten på is i restauranger och andra livsmedelsanläggningar i kommunen. Resultaten är nedslående. Av 19 inspekterade bolag fick majoriteten anmärkningar. I flera fall var halten av koliforma bakterier hög.
Läs mer …
Populär kampanj
för att rädda fallfrukt
Äkta varas kampanj för att rädda fallfrukten har fått stor uppmärksamhet. Samtidigt vill många skänka äpplen, päron och plommon på föreningens fruktförmedling. Att ta tillvara den synnerligen närodlade frukten är dessutom ett sätt att slippa tillsatser, menar man. ”Det är roligt att intresset är så stort och fruktsäsongen är dessutom långt ifrån slut. Men det finns fortfarande tonvis med frukt som ruttnar bort i trädgårdar och i parker, som bara väntar på att tas till vara”, säger Björn Bernhardson, ordförande Äkta vara.
Läs mer …
Vd i Svensk Mjölk lämnar
med omedelbar verkan
Meningsskiljaktigheter. Så beskriver branschorganisationen Svensk Mjölk anledningen till varför Christel Benfalk nu lämnar vd-posten med omedelbar verkan.
– Styrelsen och VD har haft olika uppfattningar om hur den pågående översynen av Svensk Mjölks verksamhet och finansiering ska bedrivas. Därför har Christel Benfalk och jag idag kommit överens om att hon lämnar Svensk Mjölk, säger Gunnar Pleijert, ordförande i Svensk Mjölk.
Läs mer …
Föremål i Sempers Djungeldessert oroar småbarnsföräldrar
Två småbarnsföräldrar från Stockholm som nyligen åkte med flyg på semester skulle till att mata sin nio månader gamla pojke. I sista stund upptäckte de ett främmande föremål i produkten Djungeldessert från barnmatstillverkaren Semper. Nu vill de ha en förklaring av bolaget. Men Semper har inte visat någon större förståelse för deras oro.
Läs mer …
Värmland:
Otillåten skylt kostar
30 000 kronor i vite
I Värmland gäller det för restauranger och nöjesställen att ta sig i akt när de sätter upp skyltar. I dagarna åkte Fastighetsbolaget Strävan AB på 30 000 kronor i vite efter åtta års strid med Värmlandspolisen. Det rapporterar tidningen Värmlands Folkblad.
Läs mer …

Hallå där: Louise Johansson
Förra året blev hon Sveriges första Mästerkock, och sedan dess är inget sig likt. Idag driver Louise Johansson egna aktiebolaget Taste by Louise, en välbesökt blogg med samma namn och anlitas flitigt som föreläsare, matkreatör, leverantör av recept till tidningar, gästkock på mässor och mycket annat. Kokboken Taste by Louise kom ut efter vinsten och nu är en spännande uppföljare på gång. FoodMonitor ställde några nyfikna frågor till Louise. Foto: Stefan Edeltoft
Läs mer …